Îndrumarul medical şi creştin al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita

Dr. med. Christa Todea-Gross, Preot prof. dr. Ilie Moldovan - "Îndrumarul medical şi creştin despre viaţă al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România"

Editura Renaşterea, Cluj-Napoca 2008, 445 p., ISBN 978-973-1714-45-5

indrumarul medical si crestin despre viata al federatiei provita

Cartea este disponibilă pentru descărcare gratuit! Pentru amănunte vezi mai jos.

Încercând să răspundă chemării stringente de reînnoire a neamului românesc, Federaţia Provita îşi propune să contribuie, alături de toţi cei pe care conştiinţa îi angajează în lupta pentru viaţă, la sprijinirea întoarcerii către Izvorul Vieţii a celor care L-au abandonat. O premiză indispensabilă – deloc un panaceu – o constituie buna informare, cu atât mai mult cu cât întreaga ideologie a „drepturilor sexuale şi reproductive” utilizează din plin manipularea de limbaj („produsul de concepţie”, în loc de embrion sau făt; „întreruperea sarcinii” în loc de omorârea fătului, şi multe altele) şi tendenţiozitatea în prezentarea datelor ştiinţifice.

Paginile următoare se adresează în primul rând acelora (preoţi, profesori de religie, credincioşi angajaţi în lucrarea pastorală şi misionară a Bisericii) care caută un ghid teologic şi medical în vederea realizării unor programe de cateheză şi asistenţă pastorală a familiilor în criză, sau pentru pregătirea tinerilor pentru căsătorie. În plus, ele pot fi utile oricui este interesat de o viziune creştin-ortodoxă asupra vieţii.

Nu au fost abordate aici decât o parte dintre temele pe care le presupune problematica vieţii. Venirea în existenţă a fiinţei umane (antropologia prenatală) este prezentată pe larg; întemeierea familiei prin căsătorie şi destinul ei este implicită; fiinţarea umană în extensia sa cantitativă (antropologia demografică) nu este abordată. Selecţia temelor a impus şi modul de abordare, preponderent teologic şi medical.

Ca orice demers de înţelegere a realităţii, lucrarea se referă la „fapte” (date medicale, experienţe umane) şi „valori” (sensuri teologice şi opţiuni morale): valorile dau semnificaţie faptelor, iar faptele testează valorile. O contribuţie remarcabilă, practic unică în literatura de limbă română, o reprezintă prezentarea comparată a problemelor medicale, atât din perspectiva concepţiei medicale secularizate, dominate de imperativul satisfacerii unei cereri de sănătate degrevate de implicaţii morale, cât şi din perspectiva unei concepţii medicale creştine, preocupate de integritatea somatică, psihică şi spirituală a oamenilor, în interdependenţa acestor dimensiuni. Ca ultim bastion al ideologiei iluministe a adevărului ştiinţific „neutru” valoric, lumea medicală secularizată este – dureroasă ironie – încă puţin dispusă să ia în considerare experienţele umane nefericite care îi subminează paradigma.

Dorim ca lucrarea de faţă, primul rod editorial al eforturilor Federaţiei Organizaţiilor Pro-Vita Ortodoxe din România, să constituie un instrument de orientare a celor care caută renaşterea „în Hristos şi în Biserică” a vieţii familiale şi a vocaţiei parentale.

CUPRINS
 • În loc de prefaţă
 • Introducere
 • Partea I - Concepţiile medicale moderne şi concepţiile medical–creştine privitoare la procreaţie
 • Cuvânt înainte
 • Capitolul I. Când începe viaţa? La fecundaţie sau la implantarea în uter a embrionului?
 • Capitolul II. Dezvoltarea embrionară şi fetală. Statutul embrionului
 • Capitolul III. Ciclul menstrual şi dereglările lui datorate contraceptivelor hormonale
 • Capitolul IV. Hormonii sexuali feminini naturali (estrogen şi progesteron) şi artificiali (pilula contraceptivă): sinteză şi mecanism de acţiune
 • Capitolul V. Metodele contraceptive şi abortive. Efectele secundare despre care nu se vorbeşte
 • Capitolul VI. Avortul sau pruncuciderea şi urmările lui
 • Capitolul VII. Sarcina cu risc crescut. Screening-ul şi diagnosticul prenatal. Avortul terapeutic
 • Capitolul VIII. Fertilizarea „in vitro”(FIV) şi diagnosticul genetic de preimplantare. Selectarea embrionilor sănătoşi şi „eliminarea” celor bolnavi
 • Capitolul IX. Homosexualitatea (inversiune sexuală / sodomie / perversiune sexuală)
 • Capitolul X. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) şi Bolile proprii homosexualilor
 • Bibliografie
 • Partea a II-a - Darul sfânt al vieţii şi combaterea păcatelor împotriva acestuia. Aspecte ale naşterii de prunci în lumina moralei creştine ortodoxe
 • Anexă

Tirajul volumului este epuizat. Prin bunăvoinţa autorilor, cartea este disponibilă online, pentru documentare şi uz personal. Atenţie: Autorii păstrează toate drepturile asupra lucrării. Reproducerea neautorizată, multiplicarea sau vânzarea lucrării sunt strict interzise.

Descărcaţi cartea de aici [pdf]

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography