Filiala din Bucureşti a Asociaţiei PRO VITA pentru născuţi şi nenăscuţi Imprimare Email

SCOP. Filiala din Bucureşti a Asociaţiei „PRO VITA pentru născuţi şi nenăscuţi” (vezi prezentarea detaliată) este o organizaţie non-profit, cu profil creștin și social, care are ca scop promovarea valorilor vieţii umane, ale familiei şi vocaţiei parentale, în special a dreptului la viaţă al tuturor fiinţelor umane de la concepţie până la moartea naturală.

MISIUNE. Să ocrotească copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare.

VALORI. Activitatea PRO VITA se întemeiază pe următoarele valori: viața umană de la începuturile sale (de la concepție), ca valoare supremă; familia, ca centru al organizării sociale; educația, ca instrument pentru dezvoltarea personală; credința în Dumnezeu, ca fundament al întregii vieți.

Principalele activități prin care Filiala acţionează pentru îndeplinirea obiectivelor sale:

1. Servicii umanitare şi de caritate. Majoritatea bugetului anual este destinat actelor de caritate. Din 2012, oferim sprijin financiar şi logistic centrului social „Sf. Arhangheli” din Slobozia, jud. Giurgiu (preot Valentin Ștefan). Între 2005 și 2011 am contribuit la centrele de asistenţă şi plasament ale Asociaţiei-mamă aflate în satele Valea Plopului şi Valea Screzii, jud. Prahova (preot Nicolae Tănase), iar între 2011 și 2014 am derulat un program umanitar propriu, pentru mame cu copii aflate în dificultate, în casa socială din satul Valea Părului, jud. Teleorman.

2. Asistență, consiliere de specialitate și sprijin. Acest program integrat se adresează tinerelor în situații sociale dificile, care urmează să devină mame sau au devenit mame recent și își propune trei direcții principale de acțiune:

  • linia moral-religioasă, pentru înțelegerea naturii umane, biologice și sociale a persoanei care urmează să se nască;
  • linia socio-medicală, prin care femeile sunt ajutate să cunoască: evoluția normală a gravidității și problemele pe care le ridică nașterea, obligațiile morale ale mamei față de copil, gestionarea situațiilor dificile post-partum etc.
  • linia juridică, axată pe sprijinul în exercitarea drepturilor și obligațiilor legale ale mamei privind nașterea, creșterea și educarea copilului.

Servicii oferite în program:

  • Consilierea de specialitate în criza de sarcină. Serviciu gratuit și confidențial prin care se încearcă identificarea cauzelor care au provocat situația de criză și a soluțiilor pentru rezolvarea acesteia.
  • Grupul de sprijin pentru mame este destinat gravidelor care, în urma sprijinului psihologic, spiritual și material găsit la asociația noastră în momentul dificil al unei sarcini inițial nedorite, au decis să-și asume statutul de mamă. Activitate pre- și post-natală.
  • Consiliere juridică, în ce privește drepturile și obligațiile legale ale mamei și acțiuni în instanță pentru stabilirea paternității, în cazul în care tatăl copilului refuză recunoașterea copilului și sprijinirea mamei și a copilului.

3. Terapie și vindecare post-avort. Programul de psihoterapie și vindecare în Sindromul Post-Avort poartă numele generic „Călătoria” și este dezvoltat în parteneriat cu Asociația CareConfidential din Marea Britanie. Conține elemente de psihoterapie ortodoxă. Este primul program coerent de acest fel din România. Detalii și la www.rupetacerea.ro

4. Educație și informare. PRO VITA îşi propune conştientizarea de către opinia publică a dreptului la viaţă al copilului nenăscut, precum şi abordarea oricăror altor subiecte legate de protejarea valorilor vieţii, prin organizarea de cursuri de pregătire, seminarii, dezbateri etc. Un loc special îl ocupă, prin programul „Vreau să aflu!”, prevenirea comportamentelor de risc pentru adolescenţi şi tineri şi sprijinirea dezvoltării personale prin construcţia unor principii solide despre sexualitate, valorile morale şi sociale. De asemenea, se derulează proiectul-unicat în România „Rupe tăcerea” care popularizează, prin intermediul mărturiilor video, durerea și regretul femeilor care au suferit un avort.

5. Centrul juridic este un departament care formulează politici publice, strategii de advocacy și educaționale, oferă asistență (reprezentare în instanță), consiliere juridică și mediere în domeniile de interes pentru organizație:

  • Demnitatea persoanei umane (bioetica; avortul; reproducerea asistată; donarea și transplantul de organe; manipularea genetică și clonarea; eutanasia, îngrijirea paliativă și finalul vieții);
  • Familie (dreptul familiei; violența în familie; drepturile parentale și drepturile copilului; legislația muncii pentru părinți);
  • Libertatea credinței (educația moral-religioasă în școlile publice; obiecția de conștiință a personalului medical; discriminarea creștinilor în spațiul public);
  • Protecția moralei și a sănătății publice (contra pornografiei și prostituției) etc.

6. Manifestații publice. Între 2011 și 2013 am fost organizatori în București ai „Marșului pentru viață”, principala manifestare publică pro-viață din România.

7. „Medici pentru Viață”. Ordinul „Medici pentru viață” este o structură informală atașată Asociației, care își propune apărarea vieții umane în toate stadiile sale, din momentul concepției până la moartea naturală, în conformitate cu jurămintele și deontologia medicale autentice. Detalii.

Data fondării organizației: mai 1990 (re-fondare în 1994). Data înființării filialei: octombrie 2005.

Afilieri

Vezi şi:

 

O dată pe lună trimitem informații esențiale despre activitatea noastră. Nu le rata.

Formatul preferat (opțional)

Sprijină această activitate printr-o donație!

doneaza doi la suta din impozit pentru provita

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube provita bucuresti la vimeo

consiliere pentru femeile insarcinate

mama purtatoare

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Avocat

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Copyleft - Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography