Solicitarea unor clarificări privind adopţia internaţională
Miercuri, 18 Martie 2009 10:50

Asociaţia Pro-Vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi, Filiala Bucureşti a remis astăzi Oficiului Român pentru Adopţii o scrisoare, prin care solicită lămurirea unor aspecte relatate în articole recente din presa americană ("The Oregonian") şi cea românească ("România Liberă").

Este vorba despre cazul unui copil de origine română care, conform mass media, ar fi fost adoptat în urmă cu zece ani, la vârsta de mai puţin de doi ani, de un cuplu de homosexuali cetăţeni americani.

Spre clarificarea situaţiei, am cerut O.R.A. să precizeze în ce măsură era legală, în 1999, adoptarea unui copil român de un cuplu de homosexuali cetăţeni străini, a căror relaţie nu putea avea la acea oră statut legal, precum şi care este statutul curent al adopţiilor internaţionale.

De asemenea, am întrebat câte rapoarte post-adopţii internaţionale sunt încă aşteptate de autorităţile române, la mai bine de 8 ani de la instituirea moratoriului asupra adopţiilor internaţionale.

Puteţi citi aici scrisoarea adresată Oficiului Român pentru Adopţii.

ACTUALIZARE:
05 aprilie 2009 - Ca urmare a solicitării noastre, în data de 23 martie Oficiul Român pentru Adopţii a transmis un răspuns în care se menţionează:

“Din analiza datelor aflate în posesia instituţiei noastre a rezultat că minorul în cauză a fost adoptat de către cetăţeanul american Paul Gerard Kelly în anul 1999, adopţia de către persoane singure fiind permisă la acea dată, după cum este permisă şi în prezent.

Nu avem cunoştinţă despre o eventuală adopţie ulterioară, în S.U.A., a acestui copil de către un alt bărbat (partener a lui Paul Gerard Kelly).

Dorim să precizăm faptul că adopţia unui copil român de către un cuplu format din persoane de acelaşi sex nu era permisă de legislaţia românească nici la data încuviinţării adopţiei şi nici în prezent. Totodată nu este permisă adopţia de către două persoane necăsătorite care convieţuiesc împreună.

Atât la vremea încuviinţării adopţiei, cât şi în prezent, puteau adopta copii numai persoane căsătorite (în sensul legii române, soţul şi soţia) sau persoane singure.”

Totdată, în ce priveşte adopţia internaţională, “adopţia unui copil român domiciliat în România este posibilă doar de către rudele de gradul trei care domiciliază în străinătate”, acesta fiind singurul caz în care adopţia internaţionala este permisă, mai menţionează răspunsul remis de şeful ORA, secretarul de Stat Bogdan Panait.

Puteţi citi aici răspunsul Oficiului Român pentru Adopţii.

În urma acestui schimb de scrisori, Filiala Bucureşti a Provita a remis o notă suplimentară Oficiului Român pentru Adopţii, în care se precizează:
"Considerăm, sprijiniţi de studii ştiinţifice şi de experienţa de peste 15 ani a organizaţiei a cărei filială suntem, că dezvoltarea psiho-somatică, intelectuală şi afectivă optimă a copilului este asigurată doar în familia tradiţională, nucleară, heterosexuală, întemeiată pe căsătorie."

Astfel, organizaţia noastră apreciază că, deşi există persoane singure care îşi doresc mult să adopte copii, această "rezolvare" nu respectă principiul interesului superior al copilului. Mai mult, astfel de adopţii dau naştere unor situaţii pe care le considerăm absolut de neacceptat, cum este cea discutată, în care copilul român adoptat a ajuns să trăiască, în fapt, împreună cu un cuplu homosexual, lucru pe care nici legiuitorul român nu l-a intenţionat.
 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography