Primul pas către abolirea „maternității de substituție”
Miercuri, 12 Octombrie 2016 20:23

PRO VITA București salută respingerea, de către Consiliul Europei, a unei propuneri de legalizare și reglementare a practicii surogației materne în cele 47 de state membre.

Proiectul de Recomandare, intitulat „Children’s rights related to surrogacy” („Drepturile copilului în contextul practicii surogației”) a fost respins, ieri, de plenul Adunării Parlamentară a Consiliului Europei cu o majoritate largă (90 de voturi contra la 57 pentru). Deși nu a condamnat explicit practica surogației, rezultatul votului, venit la capătul unor dezbateri care au durat aproape 2 ani, poate fi considerat încurajator pentru eforturile de condamnare și abolire în țările unde aceasta este permisă.

Pe lângă conținutul ambiguu al proiectului de recomandare, foarte contestată a fost și persoana raportorului – senatorul belgian trans-sexual Petra de Sutter, întrucât aceasta este medic ginecolog la un spital belgian care oferă servicii de surogație.

Toți cei 3 reprezentanți ai României au votat contra: Attila Korodi (UDMR), Ben-Oni Ardelean și Maria Grecea (PNL). La fel și reprezentantul Republicii Moldova, dl. Valeriu Ghilețchi. PRO VITA București a transmis acestora o recomandare de vot (aici). Organizațiile pro-familie ca ADF International și Federația Asociațiilor de Familii Catolice din Europa au fost implicate activ în dezbateri și în influențarea deciziei finale.

Surogația (cunoscută și sub denumirea de „mamă surogat”, „gestație pentru altul” sau „maternitate de substituție”) este o practică prin care copilul este transferat de la naștere unei alte persoane, de obicei în schimbul unei sume importante de bani. Practica a fost criticată intens de multe organizații de drepturile omului și a fost deja condamnată într-o rezoluție a Parlamentului European din 2011 [1] ca o „formă de exploatare a corpului femeii și a organelor sale reproducătoare”.

Fiind din ce în ce mai răspândită, surogația, pentru a fi acceptată social, se ascunde adesea sub aparența compasiunii și altruismului. Adevărata compasiune, însă, nu poate oculta adevărul: maternitatea surogat constituie o nouă modalitate de a exploata femeile și de a face trafic cu ființe umane, transformând copiii în bunuri comerciale.

Ca membră a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației, coaliție care urmărește abolirea acestei practici în întreaga Europă, Asociația PRO VITA București consideră că a venit momentul ca și în România acest subiect să intre în atenția membrilor legislativului.

În România, practica este permisă într-o „zonă gri” legislativă, neexistând din păcate absolut nicio reglementare. Subiectul în sine este aproape necunoscut publicului larg, însă anunțurile de oferte abundă la mica publicitate sau în clinici, iar cele mai multe discuții de pe internet gravitează în jurul unei pretinse „generozități”, când de fapt este vorba despre o afacere foarte bănoasă pentru clinici, iar principala motivație a femeilor purtătoare rămâne sărăcia.

___

[1] Rezoluția Parlamentului European din 5 aprilie 2011 referitoare la prioritățile și structura unui nou cadru al politicii UE de combatere a violenței împotriva femeilor

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography