Legea adopţilor - amendare (Oficiul Român pentru Adopții)
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 10:46

Asociaţia Pro-Vita – Bucureşti a transmis astăzi punctul de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiilor, propus pentru dezbatere publică de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). Organizaţia apreciază că, în general, proiectul de lege va avea ca efect modernizarea şi revizuirea în sens pozitiv a principiilor care stau la baza adopţiei şi eficientizarea generală a procesului adopţiei. Totuşi, Asociaţia Pro-vita insistă cu prioritate asupra a două aspecte.

Primul este acela că mediul ideal pentru dezvoltarea copilului este mediul familiei tradiţionale - nucleară, monogamă, heterosexuală, formată din doi părinţi, mamă şi tată, uniţi prin căsătorie. Astfel, autorităţile ar trebui să acorde prioritate la adopţie cuplurilor căsătorite.

Potrivit Constituţiei României, unul din cele mai importante drepturi ale copilului, este de a fi crescut, educat şi instruit de către ambii părinţi care sunt căsătoriţi. Totodată, noul Cod Civil prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi (bărbat şi femeie) precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor. În acelaşi context, Asociaţia Pro-vita "salută în mod special modificarea prevăzută la art. I, alin. 4, privind interzicerea expresă a adoptării împreună de către două persoane de acelaşi sex."

Al doilea aspect subliniat este reluarea adopţiilor internaţionale, propusă în proiectul de lege. Asociaţia Pro-vita nu sprijină, de principiu, adoptarea copiilor de către cupluri din afara României, dacă nu este vorba despre rude ale copilului.

"Totuşi, în cazul ridicării moratoriului asupra adopţiilor internaţionale, legislaţia trebuie să asigure respectarea interesului copilului şi totodată prevenirea abuzurilor şi corupţiei care au dus la actualul moratoriu. Reţelele de criminalitate organizată, mascate sub forma unor ONG-uri, care 'intermediau' înainte de moratoriu adopţiile, în interesul financiar al membrilor lor, trebuie să nu mai poată opera niciodată" se arată în scrisoarea remisă Oficiului Român pentru Adopţii.


DOCUMENTE

Punctul de vedere

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography