Concediul pentru sarcină şi lăuzie - amendare (Parlamentul României)
Miercuri, 21 Octombrie 2009 21:54

Asociaţia Pro-vita Filiala Bucureşti şi Asociaţia Alianţa Familiilor din România au transmis astăzi o scrisoare liderilor grupurilor politice ale partidelor parlamentare, pentru a-şi exprima protestul faţă de respingerea unui proiect de lege.

Proiectul de lege nr. 340/2009 (iniţiatori senatorii PDL Iulian Urban şi Mihaela Popa), respins aproape în unanimitate de deputaţi în şedinţa de marţi 20 octombrie, avea ca obiect acordarea unor drepturi suplimentare mamelor, prin majorarea duratei concediului pentru sarcină şi lăuzie de la 126 de zile calendaristice (18 săptămâni), cât este în prezent, la 168 de zile calendaristice (24 de săptămâni).

"În condiţiile în care, conform opiniilor specialiştilor, România este într-o criză demografică profundă, cu o populaţie în scădere şi îmbătrânire şi o natalitate redusă, apreciem că extinderea concediului de maternitate, desigur împreună cu alte măsuri pentru echilibrarea vieţii personale cu cea profesională, ar fi fost un stimul real pentru creşterea natalităţii şi redresarea demografică", se arată în scrisoare.

"Înţelegem faptul că legea ar fi avut impact financiar negativ, grevând bugetul de stat şi aşa împovărat într-un an de criză. Totuşi, în condiţiile în care în acelaşi buget se pot găsi anual un miliard de euro pentru plata pensiilor speciale - categorie în care se includ şi pensiile parlamentarilor! - considerăm că se putea identifica o sursă şi pentru plata unor drepturi suplimentare mamelor."

Organizaţiile semnatare solicită reluarea, imediat ce va fi posibil, a acestei iniţiative legislative salutare şi totodată aşteaptă mai mult sprijin real, nu doar promisiuni, pentru instituţia familiei, din partea clasei politice româneşti.

Citește aici protestul faţă de respingerea proiectului de lege

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography