„Icoane în școli” - libertate religioasă (c. CNCD)
Luni, 01 Iunie 2009 00:00

campanie icoane scoli Campania "Salvaţi icoanele" a început în noiembrie 2006, ca răspuns la tentativa unor grupări ateist-seculare de a obţine eliminarea simbolurilor religioase din unităţile publice de învăţământ din România.

Mai multe organizaţii, parte a unei rețele internaționale anti-religioase au declanşat o acţiune a cărei miză era eliminarea simbolurilor religioase din toate instituţiile publice din ţară, începând cu școlile, sub motivația că prezența acestora încalcă drepturile omului și discriminează, iar școala ar trebui să fie un spațiu neutru din punct de vedere confesional. Aceleași organizații se opun constant, de mai mulți ani, predării religiei în școli și susțin avortul și homosexualitatea, urmărind propria agendă de marginalizare a actului de credinţă în societate și de distrugere a fundamentelor societății.

Acţiunea lor a primit sprijinul unui organism de stat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Acesta a emis în noiembrie 2006 decizia prin care Ministerului Educaţiei i se "recomanda" să elaboreze un set de norme prin care să fie, practic, prohibită afişarea simbolurilor religioase în şcolile publice din România.

În răspuns, mai multe ONG-uri creştine, printre care şi Asociaţia PRO VITA pentru Născuţi şi Nenăscuţi - filiala Bucureşti au format "Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios", structură civică informală care a atacat în instanţă, prin reprezentanţii săi, decizia CNCD. "Coaliţia pentru Respectarea Sentimentului Religios" a beneficiat de sprijinul cultelor recunoscute în România. O acțiune similară în instanță a fost declanșată și de Ministerul Educației, la care PRO VITA s-a alăturat ca intervenient.

Argumentația, pe scurt, a arătat că prezenţa simbolurilor religioase nu a fost impusă prin lege, ci este o dorință a comunităţilor locale și că de asemenea că icoanele şi crucifixele sunt parte a identităţii culturale şi istorice a poporului român şi nu o agresiune sau discriminare la adresa persoanelor atee sau de alte confesiuni.

Instanța a recunoscut validitatea argumentelor aduse de apărătorii prezenței simbolurilor religioase în școli, prin deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nr. 2393/2008 (PRO VITA București în calitate de intervenient în favoarea Ministerului Educaţiei) şi nr. 2794/2009 (PRO VITA București în calitate de reclamant), prin care hotărârea incriminată a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost anulată.

Detalii despre desfășurarea acțiunii pe blogul dedicat campaniei "Salvaţi icoanele".


DOCUMENTE

Primul dosar:

Al doilea dosar:

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography