Dreptul la viață al copilului nenăscut, reflectat de Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice
Vineri, 22 Noiembrie 2019 20:29

[descarcă pdf]

Notăm câteva observații pe marginea articolului 6 al Pactului Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice (1966), pentru a arăta ceea ce considerăm drept o înţelegere unanimă, din partea autorilor tratatului, conform căreia copilul nenăscut este o fiinţă umană care are drept individual la protecţia legii.

Totodată, remarcăm că niciun document international obligatoriu nu susţine existența unui „drept la avort”. Deși încercări de a forța interpretări contrare au fost și sunt făcute, organismele de monitorizare nu au nici o autoritate – în temeiul dreptului internaţional general – să interpreteze într-un mod care creează noi obligaţii sau care modifică substanţa tratatelor.

Preponderenţa dovezilor din textele tratatelor indică, în general, o preocupare a comunităţii internaţionale de a proteja copilul în fața avortului şi nu de a acorda un „drept la avort”, care promovează o cultură a neo-barbarismului, în care noțiuni precum demnitatea şi egalitatea devin cel mult termeni ironici, iar drepturile omului sunt sluţite și transformate în instrumente de opresiune.

Dacă libertatea este doar puterea individului de a-şi urma interesele personale fără a lua în considerare drepturile celuilalt, atunci egalitatea umană ar fi abandonată, ideea de comunitate negată şi înlocuită de un război purtat de toți împotriva tuturor.

O societate care permite un asemenea mod de înțelegere a libertăţilor individuale se auto-erodează mai devreme sau mai târziu, transformându-se într-un conglomerat de grupuri rivale.


 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography